sobota 11. října 2014

Pohádka & Pohádkář


Všichni známe ze svého dětství aspoň jednu pohádku úplně nazpaměť. Pamatujeme si, jak nám jí rodiče a prarodiče vyprávěli, pojí se nám s tím různé vzpomínky jako se vším. Žila jsem svět plný princezen, mluvících žabiček, které jsou zakleté v okouzlujícího prince, který vás bude milovat a vy ho a bude krásný a bohatý a vy spolu budete žít do konce života. Proč? Protože základem pohádky je dobrý konec. Konec, který dětem ukáže, že všechno dobře dopadne. Že i ze slizké žáby muže být díky jednomu polibku krásný princ, který vás udělá šťastnou a všechno ostatní, už je absolutně jedno.




V dětství nám byly pohádky vyprávěny a když už jsme všechny věty dokázali přelouskat sami, četli jsme si je mi sami, nebo jsme se aspoň snažili. Drobnými prstíčky jsme jezdili po stránkách, ukazovali na obrázky a obdivovali krásné komnaty, dlouhé plesové šaty, krásné kytky, dortíčky a všechno co jsme si ve své dětské představivosti dokázali představit.

Ale tyhle představy dávno vymizeli, když jsme zjistili kde vlastně žijeme. Šťastné konce nejsou a většinou ani začátky ne. Všechno si s námi zahrává a největší problém není to, že naše životní láska je žába a já jí musím políbit, pro šťastný život. „..a žili spolu ŠŤASTNĚ až do smrti..“ Proč to není nikdy tak jednoduché. Proč nemůžeme žít svou pohádku s jistotou hledající v téhle větě.

Bylo hezké, žít do dětství, věřící v to, že vyrosteme taky do krásného světa, najdeme šťastný konec s jistotou v této větě. A nejistotou vyrůstat sem. Do světa, kterému do dnes nerozumí, je plný nenávisti, násilí, zla a vůbec né věcí jako v pohádkách. Ano bylo naivní si v dětství myslet tohle, ale vysvětlete malé holčičce, která touží být stejně krásná jako princezny, že svět je ve skutečnosti jiný.

Co muže být naše jistota je, že „ Všechno končí dobře a když ne není to konec“ Dokud nás život neskončí jako pohádka šťastně a s dokonalým princem po boku, nebudete to konec. Dokud budeš pohádkář své vlastní pohádky a ze svého života si uděláš pohádku. Buď pohádkář svého života, ale nejen svého, ale i malých dětí a dospělých, kteří přestávají věřit, že konec je šťastný!

Proto nechme žít pohádky a buďme jejími pohádkáři, aby dětské sny, hráli barvy radosti a šťastných konců a ne nočních můr, které se schovávají pod postelí. Vyžeňme ze života malých dětí zlo, stejně jako v pohádkách. Buďme pohádkáři, co dělají šťastné konce.

10 komentářů:

  1. Moc hezký článek,tvoje příspěvky mě vždy donutí přemýšlet... taky bych nevěděla jak vysvětlit dítěti,že prostě realita je jiná... :)

    http://gilraen-camellie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem ráda, že to lidi takhle no, nutí:) Jo asi je to dosti složité:)

      Vymazat
  2. Překrásný článek...mám ráda tyhle články, které donutí člověka přemýšlet ...:) Obdivuju tě že dokážeš něco takového , tak hezky napsat! http://adele-seven.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát, i když nevím, jestli je za co obdivovat, ale děkuju moc!:)

      Vymazat
  3. Je to takový dost pesimistický, nevím, jestli si to zamýšlela takhle napsat nebo se to snažíš na konci otočit v lepší věc. Já si myslím, že "jaký si to uděláš, takový to máš" a podle toho se všechny naše pohádky odehrávají. Asi nemám ráda svalování odpovědnosti a viny na svět, na lidi, na systém...
    Zrovna dneska jsem postla motivační článek, tak i tam se můžeš kouknout, co si tak obecně myslím. :)

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek nemá opovrhovat našim světem, i když o tom tak mluvím, je to prostě pohádkové povídání, vzpomínání a možná trochu zděšení. Pesimismus není rozhodně můj styl, takže to napravím a článek si určitě přečtu!:)

      Vymazat
  4. Je to skvěle napsané, je tedy fakt, že já nikdy na princezny nebyla, a spíše jsem fandila medvídkovi Pů (tomu uplně prvnímu ne od disneiho) stejně tak jako dětem z bulerbinu a malému princi, takže v podstatě mě malý princ připravil na sobce, opilce, a další špatnosti světa :D Ale ten poslední odstavec! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to je moc moc roztomilé:D:)) děkuju moc!:)

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥